Bobovška jezera

bobovek1Bobovška jezera, ki naj bi jih odlikovala neokrnjena narava, boste z lahkoto našli. Nahajajo se v neposredni bližini kompleksa Brdo pri Kranju,  pri kraju Bobovek. Ko boste prispeli v naselje, je dovolj, da odprete šipo na avtu in nadaljujete v smeri, kjer boste slišali značilno glasbo iz tranzistorjev in avtoradiev. Na spletu je mogoče prebrati naslednji opis:

Bobovška jezera so skupina treh jezer. Največje na severu je Krokodilnica, južno je Čukova jama, najmanjše na zahodu pa Ledvička. Nahajajo se v bližini naselja Bobovek na Gorenjskem.

bobovek2

Skupna površina znaša okoli 4,5 ha. Sprva je bilo na mestu današnjih jezer zamočvirjen travnik s posameznimi drevesi. Nato so začeli z izkopavanjem gline, kasneje leta 1953 pa so na območju našli tudi ostanke mamuta, od tu ime poti. Jezerca so danes zaraščena z vodnim in obvodnim rastlinjem ter privabljajo številne ljudi, poleti zaradi ribolova in kopanja, pozimi pa zaradi drsanja. Vedno več Kranjčanov obiskuje ta jezera, zaradi svoje neokrnjenosti.

bobovek3In ravno tej »neokrnjenosti« bi po današnjem obisku nekoliko oporekal. Do jezer sem prihajal skozi nekakšen športni park, kjer me je že na vhodu pozdravil napis Krajevne skupnosti Kokrica. Uvideven kot sem, sem se spraševal, če sploh smem nadaljevati pot v to neokrnjenost. Pa sem v nadaljevanju opazil povsem zvožen travnik, kot da se obiskovalci ne bi mogli dogovoriti, po kateri poti se bodo pripeljali čisto do točke, kjer bodo v miru uživali tako opevano neokrnjenost. Avtomobili so parkirani tako blizu jezera, da z enim kolesom že skoraj zapeljejo v vodo. Tudi mladi motoristi se za napis na tabli prav malo zmenijo in tekmujejo, kdo od njih bo glasnejši in hitrejši.

Nekateri so se danes celo kopali. Mladi nadebudneži so veselo vzklikali in proslavljali konec šolskega leta. To me sploh ni motilo in prav privoščil sem jim. Končno so se za dva meseca znebili nadležnih učiteljev in staršev, ki jih silijo k učenju. Moteče so povsem druge stvari. Iz parkiranih avtomobilov je glasno donela glasba. Resnici na ljubo je bil melos prav prepoznaven, toda nič drugače ne bi bilo, ko bi iz zvočnikov milozvočno žvrgolel štajerski slavček Damjan Murko.

bobovek4

Območje jezer je odličen prostor za piknike. Danes sicer še ni bilo nobenega, v preteklosti pa jih je zagotovo bilo precej. Razen če niso morda Indijanci tu prirejali  bojnih posvetov in kurili tabornih ognjev. Nak, Indijanci bi za sabo pospravili tako, da ne bi ostala niti sled. Tile tukaj pa se obnašajo, kot da so oni zadnji, ki smejo uživati v naravi. Pregovor “Kjer se osel valja, tam dlako pusti”, je prav žaljiv za te prijetne in nekoliko trmaste živali.

bobovek5

Pa bi lahko bilo vse drugače. Slovenija ima s svojimi lepotami vse naravne danosti, da postane turistična destinacija najvišjega razreda. Le pravo ponudbo bi bilo potrebno ustvariti. A kaj, ko smo preljubi Slovenci še vedno nagnjeni le h gostilniškemu turizmu in zaslužku na kratek rok.

Comments are closed.