Hiša za pet milijonov

Slovenija je srednjeevropska država in meri 20.273 km2.

Podatek je star osem let in vzet z interneta. V resnici to ni hiša za pet milijonov ampak grad za vsaj 10 milijonov. Za kakšne tri brezvezne referendume bi že bilo. pozenik1

Ko sem se danes potikal ob vznožju Krvavca, me je presenetilo tole domovanje. Gre pravzaprav za nekakšen novodobni grad, ki se nahaja v bližini kraja Poženik v občini Cerklje na Gorenjskem. Redko se mi zgodi, da najprej opazim zanimivost v naravi in se šele potem podam v raziskovanje po internetu. Danes je bilo temu tako.

pozenik2Možakar je pred leti kupil močvirje in na njem postavil grad. In to grad kakor iz pravljice,  ki ga spredaj krasi prelep ribnik. Vsega spoštovanja vreden dosežek. Ali ni tako z vsemi nami v tem življenju? Vsi se soočamo z nekim močvirjem,  na katerem bi radi postavili nekaj lepega in koristnega. Morda ne dobesedno, toda močvirja nas obdajajo, kamor koli pogledamo. V tem se boste verjetno strinjali z mano.

Če mislite, da sem sam posnel fotografijo gradu, se presneto motite. Sliko sem si izposodil iz interneta. Enostavno nemogoče se je prebiti v bližino, pa še fotografiranje ni dovoljeno. Posestvo obdajata visoka ograja in rastlinje, na vsakih 100 metrov  pa nas pozdravi napis, ki ga vidite na sliki. Ograja, v kateri je morda elektrika, okolica se snema s kamerami, na posestvu se sprehajajo psi, ki niso videti niti malo krotki. Kot da bi se nenadoma znašel v enem izmed filmov o Jamesu Bondu. Ampak prav zares me je mikalo, da bi preveril, če je ograja pod napetostjo. Zadnji hip sem se spomnil, da imam v nedeljo pomembno delo v službi in da bi se rad tam pojavil vsaj malo živ.

pozenik3

Pa sem nadaljeval pot v gozd in sem na jasi našel čudovito hiško – čebelnjak in malo višje še idilično gozdno kočo. Nobena od teh dveh čudovitih stavb ni ograjena in nikjer ni  videti napisa, da gre za privatno lastnino. Kako preprosto je lahko življenje in kako je lahko lepo, če te ne varuje električni pastir, video sistemi in kužki, ki so vzgojeni, da preganjajo neznance.

pozenik4

V nadaljevanju sem natanko premislil, kaj bom počel, ko se dokopljem do lastnih petih milijončkov. Denarci bodo na varnem v švicarskih bankah, sam bom pa prepotoval  tole našo zemeljsko kroglo po dolgem in počez. Na koncu sem lahko občudoval še pravo svobodo, ki se je medtem dogajala v zraku nad mojo glavo. pozenik5

 

Comments are closed.