Mlinčki Suhadole

Suhadole so kraj v bližini Komende. No ja, še bližje je naselje Moste pri Komendi. Najprej nekaj za vse tiste, ki ste bolj audio ali video usmerjeni. Posnetek je nastal pred meseci, danes pa sem isti cilj obiskal ponovno. Mlinčki so videti in slišati takole:

 

mlincki1Kako pridemo do našega cilja? Ne ravno brez težav, če nismo pripravljeni. Lokacijo Mlinčki Suhadole pa boste pozorni bralci našli z lahkoto, če boste  natančno prebrali tale opis poti. Naše izhodišče so Moste pri Komendi, oziroma cesta na relaciji Mengeš – Letališče Brnik. V Mostah peljete mimo črpalke na levi strani še kakih 200 metrov naprej čez mostiček in takoj nato ostro zavijete levo. To izhodišče kaže gornja puščica na zemljevidu. Peljete naravnost po cesti v Suhadole do cerkve in takoj za cerkvijo zavijete desno. Kakih 200 metrov je še asfalta, nato sledi urejena makadamska cesta. Peljete naravnost do odcepa čez mostiček, zapeljete čez mostiček in ste na lokaciji, ki jo kaže spodnja puščica. Tu parkirate avto in nadaljujete peš po poti, ki vodi v glavnem skozi gozd. Na prvem križišču v gozdu bodite pozorni na majhno tablo z napisom “Mlinčki”, ki vas bo usmerila desno. Podobne table vas bodo pripeljale naprej do cilja po široki in urejeni gozdni cesti. Slabe pol ure je hoje v eno smer.

Danes me je na gozdni jasi pričakala srna. Prav nič se me ni bala. Le ogledala si me je in se mirno pasla dalje. Čudovit je občutek, ko se te živali ne bojijo.

mlincki2

V suhadolskih gozdovih izvirata dva potočka. Prvi iz Mrzlega studenca, drugi pa iz Žegnanega studenca, ki žubori kakšnih 200 m naprej ob gozdni poti. Voda je pitna, še posebno tista iz Žegnanega studenca. Številne obiskovalce, predvsem otroke, pritegne sistem lično izdelanih majhnih mlinskih koles pri Mrzlem studencu, zato je kraj dobil ime Mlinčki. Gozdovi so znani tudi zaradi obilnih borovnic.

Zdaj pa pozor, spoštovane bralke. Anekdota pravi, da se je nekaj malega let nazaj dama v zrelih letih umivala z vodo iz enega od teh dveh izvirov in se posledično pomladila skoraj do neprepoznavnosti. Sam sicer nisem ravno dama v zrelih letih, toda poskusiti ni greh. Umil sem se kar v obeh studencih, če ne bo delovalo pomlajevanje, bom pa vsaj čist.

mlincki3Na samem cilju imate kaj videti. Vrtečih se mlinskih koles je zagotovo več kot 50. Ropoče pa le tisti največji. Ta mlinska kolesa naj bi ustvaril upokojeni mizar iz Suhadol, domačini pa to lokacijo redno in lepo vzdržujejo.

mlincki4Na ciljni jasi najdete še marsikaj drugega. Vsaj dvajset klopic je naokoli, pa štedilnik (kotel) in že pripravljena drva. Idealen prostor za marsikaj, predvsem pa za krajše izlete z otroki ali domačimi ljubljenčki, za uživanju ob zvoku vodnega kolesa in seveda tudi za piknike. Najbolj sem bil presenečen, ker je vse tako lepo pospravljeno. Nobenih odpadkov ni naokoli. Kot da bi ta kraj obiskovali čisto drugačni ljudje kot na primer Bobovška jezera. Vse čestitke domačinom in tistim, ki skrbijo za ta prečudoviti kraj.
mlincki5 Na koncu sem ugotovil, da se nahajam pravzaprav visoko v hribih. Ne verjamete? Tu je dokaz:

mlincki7

Comments are closed.