Rakitna

rakitna1Rakitna me je prijetno presenetila. Doslej sem razmišljal v stilu – še ena dokaj oblegana turistična destinacija in nič kaj dosti več. Ko pa se človek nekoliko poglobi v kraj, kjer se nahaja, hitro opazi, da Rakitna ni samo jezero, morebitno kopanje ter pica v bližnjem lokalu. Rakitna je kraj, kamor se je potrebno vračati, da bi ga vsaj za silo spoznal.

Do Rakitne vodi veliko različnih poti. Če prihajate iz ljubljanskega konca, je najboljše izhodišče kraj Podpeč. Do tu lahko pridete iz ljubljanske južne obvoznice na izvozu Rudnik skozi Črno vas ali pa zavijete levo na Brezovici, odcep za Podpeč. Iz Ljubljane do Rakitne boste potrebovali približno pol ure vožnje z avtomobilom. Notranjci in Primorci pa boste verjetno ubrali kar bližnjico skozi Cerknico. Nisem si mislil, Cerknica je z Rakitne prav presenetljivo blizu.

rakitna5Rakitna je v vročih poletnih dneh pravi raj za kopalce. Pred leti, ko sem bil prvič na Rakitni, seveda brez kopalk, sem želel vsaj noge namočiti v jezeru. Pa sem naredil le korak ali dva in že me je katapultiralo v vodo, kolikor sem bil dolg in širok. Še dobro, da sem pred tem odložil denarnico in mobitel … In veselja še ni bilo konec. Na tistem nesrečnem mestu je bilo dno tako zelo spolzko, da se nikakor ni dalo priti ven. Vsak tovrstni poskus se je končal s ponovnim štrbunkom v vodo. Zagotovo me je preganjal kakšen razposajen duh tukajšnjih prednikov, kajti zgodovinska odkritja iz Rakitne in okolice segajo tudi 4500 let nazaj. Ko se je poredni duh naveličal ukvarjanja z mano in mi je nekako le uspelo priti iz vode, mi je bilo za vse že vseeno. Slekel sem se do spodnjih hlač in si privoščil pošteno in spodobno kopanje. Turisti so se tisti dan imenitno zabavali. Lahko bi od vsakega pobral po 5 evrov, pa bi verjetno z veseljem dali, kajti predstava je bila zares enkratna.

rakitna6

rakitna3

Še nekaj podatkov, ki jih o Rakitni najdete na spletu:

rakitna4Rakitna je razloženo naselje, ki leži ob robu najvišjega kraškega polja v Sloveniji, sredi krimskih gozdov. Znana je po ugodni klimi za pljučne bolnike in po ostrih, a sončnih zimah. Na parkirišču ob jezeru parkirate. Jezero poleti ponuja kopanje, poleti in jeseni ribolov ter pozimi drsanje.

Ob jezeru je izhodišče za krožno sprehajalno pot med slikovitim naseljem počitniških hišic mimo Mladinskega klimatskega zdravilišča in skozi vaško jedro s cerkvijo – dolžina 3,5 km. Tu je tudi začetek gozdne in arheološke učne poti, ki vodi do ostankov rimskega obrambnega stolpa in zapornega zidu (Claustra Alpium Iuliarum) iz 3. st. n. št. (dolžina 2 x 1,6 km). Pozimi so v Rakitni urejene steze za tek na smučeh.

Kolesarji se lahko iz Rakitne vzpnete na Krim, ki ponuja razgled na Ljubljansko kotlino. Cesta, smer Ljubljana, gre mimo kraških ponikev. Sprva je asfaltna, čez 2 km odcep desno na makadam (še 8 km). Z Rakitne pa lahko nadaljujete pot tudi na jug, prek Vidovske planote na Bloke oz. prek Menišije na Cerkniško polje.

rakitna2

Comments are closed.