Ribnik Lahovče

Slovenija je dežela voda. Skupna dolžina vodnih tokov, rek, stalnih in hudourniških pritokov je 26.600 km. Po skupni količini rečne vode na prebivalca se Slovenija uvršča med najbogatejše evropske
države, saj skoraj štirikrat presega evropsko povprečje.

lah1Ribnik v Lahovčah mi je nadvse primerna točka za hitre sprehode. V pol ure pridem  iz Spodnjega Brnika  po asfaltirani in komaj kaj prometni cesti do te lokacije. Zato še posebej pride prav v mokrem in deževnem vremenu. Prav s tem sprehodom sem 12. marca letos začel prakticirati svojo novo navado. Vsa zahvala gre prijateljici in njenemu »nedolžnemu« vprašanju: »Kam greš pa danes na sprehod«? Do tistega dne je namreč vse ostajalo le pri besedah, tako pri meni kot tudi pri njej, da ne bo pomote … :-)

Ribnik Lahovče vam je najlažje dosegljiv prav iz vasi z istim imenom. Na cesti Mengeš – Kranj zavijete v vasi Lahovče desno v naselje in peljete proti Zalogu. Po kakšnih petsto metrih ga boste zagledali na svoji levi. Ponaša se z ribiško kočo, urejeno potko okrog ribnika in z nekaj priročnimi klopcami. V okolici ne manjka poljskih poti za dodatno sprehajanje.

lah3

Prva fotografija je nastala prav 12. marca, še v času koledarske zime in ima zame velik simbolni pomen. Igra sonca in odseva v vodi je nadvse zgovorna. Ostale fotografije sem posnel kasneje. Takole sem takrat opisal svoj prvi »veliki podvig«:

70 minut hoje in še več uživanja v naravi in soncu. Majhen korak za človeštvo, a velik za človeka. Fiziki se ne bi ravno strinjali, toda ali ste vedeli, da če metulj na eni strani oceana zamahne s krili, lahko povzroči potres na drugi strani?

lah4


			

Comments are closed.