Ribniki Češnjevek – dostop

Ribniki Češnjevek so ena najlepših točk, ki sem jih letos obiskal. Kar nekajkrat sem užival na klopci v pomladnem soncu in do popolnega užitka mi je manjkala le še čivava na straži. Posebnih težav, da najdete ta prekrasen kotiček, ne bi smeli imeti. Upam le, da ne boste navalili vsi naenkrat. Tukaj je tak ljubi mir, ki se združuje z lepoto okolice, da bi ga bilo škoda pokvariti.
ces1

Ribniki Češnjevek se nahajajo na koncu vasi Češnjevek, nedaleč od naselja Cerklje na Gorenjskem. Od Gradu Strmol  so oddaljeni le nekaj minut hoje po gozdni stezi. Avto lahko parkirate že v centru Cerkelj ali pa parkirišču za smučišče Krvavec tik pred vasjo Grad. Do Ribnikov Češnjevek je dobrih 20 minut hoje skozi naselje Dvorje pri Cerkljah. Parkirate lahko tudi pred vhodom v protokolarni objekt Grad Strmol in si obenem ogledate še to znamenitost. Izhod na gozdno pot, ki vodi do ribnikov, je na spodnji sliki. Z lahkoto ga boste našli.

strmol4

Po pravici povedano – z avtom se lahko skozi vas Češnjevek pripeljete prav do ribnikov, priznam pa, da sam tovrstnih turistov ne spoštujem preveč. Vseeno naj vam bo namig. Na glavni cesti Cerklje – Visoko pri avtobusni postaji zavijete desno v vas Češnjevek in po nekaj sto metrih ste na cilju.

jezera4

V Češnjevku se nahajata dva večja ribnika, pa še kakšen manjši bi se našel. Skromni domačini jih imenujejo ribniki, čeprav obsegajo kar 4 ha in bi jih po klasifikaciji mirno lahko proglasili za jezera. Glej prispevek Jezera v Sloveniji. Ribniki Češnjevek so hvaležen objekt za fotografiranje. Še posebej to velja za čas pred sončnim zahodom, ko lahko v vodi opazujemo neverjetno igro sonca in svetlobe. Mimogrede: ali ste sploh opazili, da je gornja fotografija obrnjena na glavo?
ces4V toplem vremenu se po sprehodu prileže počitek na izmed klopic, ki se nahajajo ob manjšem ribniku. Preverjeno in preizkušeno. Zadnjič me je ob taki priliki pocukal za rokav ribič, ki je v bližini učil plavati svojega črva in me vprašal, če je z mano vse v redu. Preizkušal sem namreč eno od posebnih tehnik meditacije in kot se ob tem precej rado zgodi – zaspal v precej nemogočem položaju. To zame ni sploh ni poseben problem, zaspim zelo hitro, še najraje na kakšnem dolgočasnem sestanku … :-P

Saj ne boste verjeli, na obrobju jezera se nahaja tovarna. Zakaj je prav tam, o tem pa več v enem od naslednjih prispevkov.

ces5

Comments are closed.