Sava v Tacnu

Tolikokrat sem slišal za znamenite brzice na reki Savi v Tacnu. Seveda tudi za tekme svetovnega pokala v kajaku in kanuju na divjih vodah. Pa za naše svetovno znane tekmovalce, ki prinašajo žlahtna odličja z največjih tekmovanj. Neštetokrat sem bil skoraj tam, ko sem se odpravljal na Šmarno goro. A reka Sava v Tacnu me doslej še ni videla. Jaz pa nisem videl reke Save v Tacnu, tako da sva si bot. Danes sem to napako poskušal odpraviti. Ker bom pisal o osebni izkušnji, je tukaj povezava, kjer najdete več podatkov o Tacnu.

tacen1tacen3Cenjene bralke in bralce, ki poznajo ta teren boljše od mene, prosim za malo razumevanja, kajti gotovo bom zapisal marsikatero neumnost. Sava v Tacnu in moja malenkost sva se danes šele spoznala. Parkiral sem na znanem parkirišču za Šmarno goro (P na zemljevidu), ki je bilo danes na srečo na pol prazno. Navadno je povsem zasedeno, res pa je, da sem bil tam v glavnem le na dela proste dni. Do tekmovalne proge sem prišel čez most in desno na prvem križišču. Potem pa v smeri puščice čez mostiček na tribune na otočku ob tekmovalni progi. Pred mostičkom sta dve parkirišči. Desno asfaltirano za goste bifeja in levo makadamsko za vse ostale. In spet smo pri stari lajni o gostilniškem turizmu, ki je v Sloveniji tako zelo razvit.

Otoček sem prehodil v vse smeri, od mostičkov, ki so verjetno namenjeni sodnikom, tribun za gledalce in s kamni zares lepo urejenih rečnih brežin. In že se mi je postavil logični problem. Na drugi strani reke nasproti glavne tribune je še ena manjša tribuna. Kolikor sem lahko videl, je ta na drugem otočku (na zemljevidu je označen z znakom ?). Kako hudiča spravijo gledalce na to manjšo tribuno? S helikopterjem? Vržejo vrv in se potem gledalci katapultirajo čez reko v stilu Tarzana? Imajo kje skrito dolgo desko, ki jo za take primere postavijo čez reko? Bolj kot sem razmišljal, večja je postajala uganka.

tacen2
tacen4Sprehod sem nadaljeval ob reki navzgor, kjer so na rečni gladini uživale račke. Verjetno gre za začetek 4 km dolge krožne sprehajalne poti, katere opis najdete TUKAJ Naslednjič bom to opisano pot zanesljivo preizkusil in poročal o zanimivem dogajanju.

Ampak ta manjša tribuna na nasprotni strani mi še vedno ni dala miru. Le kako pridejo gledalci tja čez? Morda je kakšen mostiček na drugi strani? Zadevo sem želel preveriti tako, da sem se sprehodil še po levem bregu Save. Odgovora žal nisem dobil. Na tej strani nisem našel pravega dostopa do reke Save. Privatne hiše in vrtovi se držijo drug drugega, ob vsakem vhodu pa obvezno visi napis »Pozor hud pes«. Ja, privatna lastnina gor ali dol, do rečnih brežin imamo vsi državljani pravico dostopa. Po zakonu, ki se očitno v naši državi ne spoštuje preveč. In tisti kužki, ki morajo biti po sili razmer hudi, bodo pregnali kvečjemu mene. Lopovi bodo že našli svoj način vstopa, če se jim bo ravno zahotelo.

tacen5

Comments are closed.