Spodnji Brnik

Na Letališču Brnik je prvo letalo pristalo 24. decembra 1963. Junija 2007 ga je vlada Janeza Janše preimenovala v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana.

Ena od bistvenih sestavin mojih sprehodov v naravo je pestrost. Zato želim obiskati in videti čim več različnih krajev. Ne boste verjeli, v zadnjih treh mesecih sem v krogu 10 km od doma našel vsaj 30 zanimivosti, ki jih doslej nisem poznal. Vseeno se včasih zgodi, da časa ni ravno v izobilju ali pa vreme ni ravno takšno kot bi si ga človek poželel. Takrat pridejo v poštev sprehodi, ne da bi sedel v avto in bi se moral kam odpeljati. Vas Spodnji Brnik je odlično izhodišče tudi za tovrstne hitre sprehode.

Najprej razčistimo terminologijo. Ko ljudje rečejo Brnik, imajo lahko v mislih tri ali štiri pojme. Lahko da gre za Letališče Brnik,  za katero od vasi Spodnji Brnik in Zgornji Brnik ali pa kar za vse skupaj. Za domačine je razlika bistvenega pomena.

brnik1

V ospredju je vas Zgornji Brnik, levo Spodnji Brnik in v ozadju steza letališča, ki je pred leti precej nepremišljeno dobilo  drugačno ime. Ne dvomim, da so ti kraji zaradi letališča široko poznani in ni potrebno posebej omenjati dostopa. Pa vseeno: ena možnost je cesta Mengeš – Kranj, druga  najprimernejša je pa izhod iz gorenjske avtoceste v Vodicah in smer Cerklje na Gorenjskem ter smučišče na Krvavcu. V vasi Spodnji Brnik je pomembno krožišče, kjer se stikata omenjeni dve smeri.

brnik2

brnik3Možnosti za sprehode izpred domačega praga, ki trajajo približno eno uro, je precej. Po asfaltiranih in malo prometnih cestah je dosegljivo občinsko središče Cerklje na Gorenjskem. Druga taka možnost je Zalog pri Cerkljah, kjer lahko spotoma obiščemo še ribnik Lahovče. Peš hoja do letališča po glavni cesti zaradi prometa ni ravno primerna, bolj primerna je nekoliko daljša čez travnike in gozdove. Kamorkoli že gremo, vseskozi imamo lep pogled na okoliške planine s Krvavcem na čelu.

brnik5

Veliko različnih možnosti je za krožne sprehode po makadamskih poljskih poteh, a so ti primerni le v suhem vremenu. Ker skoraj nikoli ne morem brez vode, naj omenim da skozi vas teče potok, ki se imenuje Reka. Ta je svojo moč pokazal že večkrat, še najbolj pa leta 2007, ko se je odločil, da bo eno noč tekel skozi naše kletne prostore. Takrat sem lahko  v en meter visoki Reki plaval kar v domači hiši.

brnik4

Comments are closed.